czwartek, 31 maja 2012

kilka słów o tym boskim trunku




Szampan (Champagne) to nazwa przeznaczona tylko i wyłacznie dla wina musującego pochodzacego z Szampanii w północno-wschodniej Francji. Produkowany jest bez sztucznego nasycenia napoju dwutlenkiem węgla.
Nazwa została zastrzeżona w 1911 roku. Inne francuskie wina musujące produkowane tą metodą nazywane są 'mousseux'.
Szampana produkuje się nalewając młode wino, przechowuje się je lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w temperaturze 3-5 °C.



W Szampanii produkuje się głównie wina ze szczepów chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Są to doskonałe i drogie trunki.

Dlatego częsciej pijemy po prostu wino musujące i potocznie nazywamy je szampanem.
A jak produkowane jest najtańsze wino musujące? Do butelek wlewane jest wino, często rozwodnione i dosłodzone, często pasteryzowane, żeby zapobiec wtórnej fermentacji. Następnie dodawany jest dwutlenek węgla z butli z gazem, wino takie korkuje się i zabezpiecza drutem jak szampana, natomiast sprzedaje się je w supermarketach po cenie niższej niż 10 zł :)



Do czego podajemy szampana:
-surowy (brut) podajemy jako aperitif do przystawki
-biały surowy (brut) i różowy podajemy do dań mięsnych i serów, roczniki młodsze podajemy przed starszymi
-wytrawny (sec) i półwytrawny (demi-sec) idealnie nadaje się do deseru.

Jak podajemy szampana:
Szampan powinien być schłodzony do 6-10 °C. Butelkę umieszczamy w coolerze (wiaderku) wypełnionym do połowy wodą z lodem (ale maksymalnie 10 kostek!). Nigdy nie wkładamy butelki do zamrażalnika.
Szampana podajemy w wysokich i wąskich kieliszkach, kieliszki szerokie i płytkie nie zatrzymują bąbelków i aromatu.
Nalewając butelkę trzymamy od spodu, kciuk w zagłębieniu denka, pozostałe palce wzdłuż butelki. Kieliszek napełniamy najlepiej do połowy, maksymalnie do dwóch trzecich, a szyjka butelki nie powinna dotykać brzegu kieliszka.



Wino musujące idealnie nadaje się na upalne letnie dni, najlepiej smakuje z owocami.


Przepis na poncz arbuzowy:
Szampana/wino musujące i arbuza schłodzić.
Arbuza pokroić w kostkę, dodać kostki lodu, zalać szampanem. Wstawić do lodówki na 20 minut. Mmmm ;)


Do ponczu można dodawać oprócz szampana zwykłe wino, wódkę i inne alkohole a także cały asortyment owoców. Warto dorzucić troszkę świeżej mięty.


A dla leniwych polecamy Fiore- mix wina musującego i soku, dostępny w kilku wariantach smakowych (truskawka, brzoskwinia, winogrono, oraz wersja bez owoców). Zawiera 7% alkoholu, jest lekki i orzeźwiający. Cenowo maksymalnie 20zł :)
A Wy jak najbardziej lubicie? :)

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli już mam degustować szampana, to tylko dobrego. Wolę nawet przepłacić :). Trunek ten podaję tylko na specjalnych okazjach. Z okazji zbliżającej się zabawy sylwestrowej kupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow zestaw nowych kieliszków do szampana. Bardzo ważnym jest to w czym podajemy alkohol. W zależności od jego rodzaju, szkło może znacznie się różnić.

    OdpowiedzUsuń